De vinificatie

Op de oogstdag worden de binnengebrachte druiven eerst gewogen. Daarna worden het aanwezige suiker- en zuurgehalte gemeten. Aan de hand van deze gegevens wordt er beslist om te gaan voor schuimwijn of voor stille wijn. Voor schuimwijn heeft men meer zuren nodig.

Oogst souvignier gris
Johanniter klaar om te oogsten

De belangrijkste stappen in het vinificatieproces:

  • Kneuzen en ontristen van de druiven,
  • Persen van de druiven,
Kneuzen en ontristen van de druiven
Persen van de druiven
  • Voorklaring: de onzuiverheden in de most zinken naar de bodem. Bijkomend voordeel bij stille wijn is dat de zuren hierbij ongeveer 0,5gr/l worden afgebroken. Na één nacht wordt de most geheveld.
  • Opstarten van de alcoholische gisting: toevoegen van de gist.
  • Eerste heveling (na één maand): bedoeling is het depot en de afzetting van wijnsteenzuur op de wand van het vat te verwijderen.
  • Tweede heveling (na drie maanden).
Hevelen van de wijn
  • Blenden van de stille wijn (na een half jaar): de 3 soorten worden nu samengevoegd.
  • Labo-analyse van onze wijn: we laten onze wijn analyseren in het erkend labo Institut Vinicole in Luxemburg. Bedoeling is om zekerheid te verkrijgen dat de wijn voldoende stabiel is en geen foutjes bevat vooraleer tot de botteling over te gaan.
  • Klaren van de wijn: door toevoeging van Bentoniet wordt overtollig eiwit uit de wijn verwijderd. Hierdoor worden in een latere fase eiwitsluiers in de fles vermeden.
  • Bottelen van de wijn en etiketten kleven op de flessen.
Filteren en bottelen van de wijn
Onze wijn ‘In Monte Blandinio’